За Leatherman

Заводът на Leatherman се намира в Портланд, щата Орегон. Промишлено предприятие, създадено от предприемчивостта на само един човек. Това е сбъднатата американската мечта.

След пътуване из Европа с един раздрънкан Фиат 600 се ражда идеята за този инструмент, превърнал се в международен феномен със своите 25 милиона произведени бройки. Клещите Leatherman са идеални за лов, риболов, за домашния майстор и са ценен помощник в разрешаването на най-разнообразни ежедневни проблеми.

Успехът в цифри:

1983 – годината на създаване на “Leatherman tool group”.

80 са страните,  в които се продават мултитулувете на  Leatherman.

500 броя е първата поръчка направена на Leatherman през 1983 г. от американската фирма за ловна и планинска екипировка Cabela’s

30 000 са вече продадените бройкипрез 1984 г.

15 000 броя е минималният брой клещи, реализирани всеки ден по света.

6 броя Leatherman мултитулове се продават всяка минута по целия свят.

300 са процесите на обработка, през които преминава всяка произведена бройка.

450 човека  е броят на служителите работещи в завода в САЩ.

Историята на тези многофункционални клещи датира от 1975 година, след покупката на един Фиат 600. “Раздрънкана кола, която купихме евтино, но аз и жена ми се нуждаехме от нея за да направим туристическа обиколка из Европа. Беше пътуване, изпълнено с приключения”, разказва Тим Ледърман – американец от Орегон, преминал през какви ли не професии: от учител по английски до механик на хеликоптери. “Девет месеца обикаляхме като туристи в постоянна борба с множеството неудобства, които ни сервираше нашето приключенско ежедневие. Все нещо трябваше да се поправя по колата, а бойскаутският нож, който носех със себе си, ставаше идеално за рязане на хляб и сирене, но не ми помагаше да разреша техническите проблеми. Реших, че ми трябва нещо по-специално и по-комплексно”.